Jíte pravidelně ovoce a zeleninu? Jistě jste už slyšeli nesčetněkrát, že byste měli a to alespoň pětkrát denně. Proč je to důležité? A jaké porce jíst?
Ovoce a zelenina na talíři – Jíte je denně a v dostatečných porcích?
O konzumaci ovoce a zeleniny se mluví i píše hojně a asi každý ví, že zelenina i ovoce jsou pro naše tělo důležité. Už dětem je opakováno, že si prostě musí dát i zeleninu, a že nejlepší svačinka je kousek ovoce. A i přesto máme obvykle ovoce a zeleniny málo. Pokud ani vy si nehlídáte denní příjem ovoce nebo zeleniny, jistě v tom nejste sami. Velká většina lidí nedodržuje doporučenou denní dávku ovoce nebo zeleniny a to je vcelku špatné. Kolik byste toho tedy měli sníst, co je taková jedna porce a proč je to tolik důležité pro naše zdraví?
Je pět porcí moc?
Obvykle si lidé myslí, že je to prostě příliš. Pět porcí ovoce nebo zeleniny denně? No, to ale opravdu příliš není. Porce to totiž mohou být malé, jestliže se jedná o ovoce, je jednou porcí myšleno třeba jedno středně velké jablko. U zeleniny záleží na tom, v jaké formě ji jíte, zda vařenou nebo čerstvou. U vařené a nakrájené zeleniny se za jednu porci bere menší hromádka, můžete si to zkusit odměřit za pomoci polévkové lžíce, v tom případě naberte rovnou tři. Ke svačině ale může být jednou porcí třeba větší rajče, mrkev nebo polovina salátové okurky a podobně. Je jen na vás, jak si to přizpůsobíte, kdy budete ovoce nebo zeleninu jíst. Ovšem vždy je lepší jíst ovoce ráno a během dopoledne, kdežto zeleninu dejte na talíř raději večer.
Určitě si to pohlídejte
A proč je tak důležité si denní porce ovoce a zeleniny pohlídat? Samozřejmě, že jde zejména o to, že je v nich velká spousta vitamínů ale i jiných cenných látek a živin. Ovoce obsahuje i vlákninu, vždy také záleží na tom, jaký druh ovoce nebo zeleniny jíte. Výživové hodnoty se samozřejmě vždy liší, ale pro tělo důležité, aby jídelníček byl pestrý, proto se naučte to střídat. Samotná konzumace a dodržování doporučených denních dávek ovoce a zeleniny pak tělo chrání, správně vyživují. Je dokázáno, že pokud člověku právě ovoce a zelenina na talíři chybí, může být náchylnější ke vzniku mnohých chorob.
Už jen proto se vyplatí na ovoce a zeleninu pravidelně myslet a naučit se je jíst každý den. Určitě si také lépe ohlídáte i tělesnou hmotnost.